Wie de schoen past, zette hem op zijn kop | curatorsofcuriosities
Salvador Dalí was niet alleen dol op snorren en smeltende klokken, maar ook op... schoenen! Dat kreeg op bijzonder surrealistische manieren vorm.
Schoenen, hoeden, Dalí, Schiaparelli, 1937
1154
post-template-default,single,single-post,postid-1154,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Schiaparelli, Shoe-Hat, 1937

Wie de schoen past, zette hem op zijn kop

Onder de naam ‘schoenen maken de man’ zetten wij al eerder zonnekoning Lodewijk XIV in het zonnetje, die op zijn rode hakken een nog imposantere koning werd. Vandaag in de categorie ‘mannen maken de schoen’: Salvador Dalí, die ook een soort van schoenentic had, maar dan anders.

Salvador Dalí met schoen op zijn hoofd, 1933

Salvador Dalí met schoen op zijn hoofd, 1933

Als stout schooljongetje jatte Salvador Dalí een oude schoen van zijn lerares, die hij tijdens een spelletje als hoed op zijn hoofd zette. Dat bracht hem een belangrijk inzicht dat hij nooit meer vergat: een schoen kan prima als hoed fungeren.

Jaren later, toen hij al getrouwd was, probeerde hij het schoenenspelletje nog een keer uit. Hij zette één schoen op zijn hoofd, een andere op zijn schouder, en zijn vrouw Gala maakte er deze foto van. Toen modeontwerpster Elsa Schiaparelli die foto zag, gaf ze Dalí gelijk. Een schoen is in feite een prima hoed.

Gala Dalí met Shoe-Hat, 1937

Gala Dalí met de Shoe-Hat, 1937

Samen bedachten Dalí en Schiaparelli daarop de Shoe-Hat (1937): een hoofddeksel in de vorm van een zwarte pump met een zwarte, dan wel rode zool. Modetijdschrift L’Officiel de la Mode publiceerde er datzelfde jaar een foto van, waarna de hoed aan bekendheid won.

Voor de gemiddelde fashionista van toen was de Shoe-Hat iets te gewaagd, maar in excentrieke kringen kon je er gewoon mee voor de dag komen. Naast Elsa Schiaparelli en Gala Dalí zelf heeft onder meer stijlicoon en socialite Daisy Fellowes de schoenenhoed gedragen.

Ontwerptekening Shoe-Hat, 1937

Ontwerptekening Shoe-Hat, 1937

Wat tegenwoordig opvalt aan de Shoe-Hat, is de gelijkenis met de roodzolige pumps van Christian Louboutin. Louboutin wordt regelmatig boos op bedrijven die óók zwarte schoenen met rode zolen maken, maar zijn basisontwerp heeft wel verdacht veel weg van deze hoed. Zou Louboutin op zijn beurt de Shoe-Hat gezien hebben en hebben gedacht, hee, die zou je ook best aan je voeten kunnen doen?

Shoe-Hat, 1937, Metropolitan Museum

Shoe-Hat, 1937, Metropolitan Museum

Salvador Dalí heeft er in ieder geval niet meer over kunnen klagen. Met genoegen blikte hij terug op zijn schoenentic, die ook wel eens gestalte kreeg in zijn kunstwerken. “All my life I have been preoccupied with shoes, which I have utilized in several surrealist objects and pictures, to the point of making a kind of divinity of them”, schreef hij in zijn biografie. “The shoe, in fact, appears to me to be the object most charged with realistic virtues.”

En als Dalí schoenen heilig en deugdzaam vindt, dan is er gerust plaats voor nog een paar in de schoenenkast. Amen.

Verwonder je ook over:

Moustache Cup, foto: Toronto Antiques on King

Moustache Cup, foto: Toronto Antiques on King

Schoenen maken de man?

Manet, wat doet die naakte vrouw daar?

Curiosity of the week: Moustache cup