nterieurinspiratie: Mondriaans atelier | Curators of Curiosities
Curators of Curiosities is een creatieve verzameling van contemporaine curiositeiten. We schrijven over kunst, design en mode.
1389
post-template-default,single,single-post,postid-1389,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Atelier van Piet Mondriaan, 26 Rue du Départ, Parijs, ca. 1926. (uit: Mythen van het atelier, uitg: d'jonge Hond/RKD, 2010. foto: Paul delbo)

Interieurinspiratie: wonen in een Mondriaan

Inmiddels zitten we allemaal al een paar weken thuis vanwege corona. Hopelijk gaat het goed met je en heb je je enigszins kunnen aanpassen aan deze nieuwe (hopelijk tijdelijke) manier van leven. Ik heb in elk geval weer tijd gevonden om iets te schrijven voor deze blog. Zo blijkt elk nadeel toch ook weer een voordeel te hebben.

Kan jij net zoals ik wel een projectje gebruiken? Heb je behoefte aan wat afleiding? Of zou ‘verandering’ van omgeving je goed doen? Doe dan net als Piet Mondriaan (1872 – 1944) en maak van je interieur een kunstwerk

Het atelier van Mondriaan: een kunstwerk op zich

In 1912 verhuisde de kunstenaar Piet Mondriaan van Amsterdam naar Parijs, waar hij een atelier betrok aan de Rue du Départ. Wanneer je dit atelier binnenstapte, dan was het net alsof je een van zijn kunstwerken binnenwandelde.

De vloer was zwart, de muren waren wit of lichtgrijs. Ook veel van de meubels schilderde hij wit. Een aantal van de verticale lijnen, zoals tafel- en stoelpoten, schilderde hij zwart. De enige andere kleuren die in het atelier voorkwamen waren de primaire kleuren rood, geel en blauw. Hij ging hier zo ver in dat hij de steel van een (plastic) bloem wit schilderde, want het groen paste niet binnen zijn visie.

Een replica van het Parijse atelier van Mondriaan. Foto: Mondriaanhuis. Copyright: Mike Bink.
Een replica van het Parijse atelier van Mondriaan. Foto: Mondriaanhuis. Copyright: Mike Bink.

Maak van je huis een Mondriaan

Wil jij ook wonen in een kunstwerk? Dan weet je nu wat je te doen staat. Bestel online een paar potten verf (wit, zwart, rood, geel en blauw) en ga aan de slag! 

Gebruik het het atelier van Mondriaan als interieurinspiratie en schilder de poten van je stoelen zwart en de zitting en rugleuning wit of in een primaire kleur. Of geef je eettafel een make-over. Schilder hem wit, maar geef de poten zwarte ‘sokjes’. Of doe echt gek en schilder je vloer wit of zwart en transformeer je interieur volledig.

Veel plezier en vrolijk Pasen!

Verwonder je ook over:

Over Mondriaan en: ‘Dat kan mijn zoontje van drie ook!’
Luisa Casati, een levend kunstwerk
Binnenkijken in een modernistisch droomhuis

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.
Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

Bron: Andrews, S. (2011). In het atelier van Mondriaan. Dada, p. 24-25.