Frederick Sandys: de schaduwkant van de liefde
Dit is een schilderij van de minnares van Frederick Sandys. Hij had ook een vrouw, maar dat huwelijk zou op Facebook waarschijnlijk de status ‘het is ingewikkeld’ gekregen hebben.
1345
post-template-default,single,single-post,postid-1345,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Anthony Frederick Augustus Sandys, Love's Shadow, 1867.

Frederick Sandys: de schaduwkant van de liefde

Terwijl ik nog wat slaperig door mijn Instagramfeed scrolde werd mijn aandacht opeens gegrepen door het bovenstaande schilderij van Frederick Sandys (1829-1904), dat gedeeld werd door Daily Art History.

De rest van de dag liet het schilderij me niet meer los. Waarom beet deze vrouw in een bos bloemen? Ik bedoel, van alles dat je kan kiezen om in te bijten (taart, koekjes, wortels), waarom een bos bloemen?

Zelf eet ik heel soms, in een of ander fancy restaurant, nog wel eens een viooltje. Maar een hele bos? Dat lijkt me nou toch wat ver gaan. Dus wat beweegt deze vrouw of: wat wil de (mannelijke) kunstenaar ons vertellen?

Ik besloot dus dat het tijd was om mijn Google skills in te zetten en op zoek te gaan naar het antwoord.

Flower Power

Volgens Sotheby’s neemt de vrouw een hap van een blauw viooltje. Volgens een blogpost over Pre Raphaelite Art gaat het echter om een vergeet-mij-nietje. Spannend, wie zou er gelijk hebben?

Links: viooltjes. Rechts: vergeet-mij-nietjes.

Links: viooltjes. Rechts: vergeet-mij-nietjes.

Kijkend naar de vorm van het blad en de grootte van de bloem, lijkt het mij om vergeet-mij-nietjes te gaan. Wat denk jij?

Het vergeet-mij-nietje past in elk geval ook wel goed bij de (licht dramatische) titel van dit schilderij: Love’s Shadow. Het schilderij werd gemaakt in de Victoriaanse tijd, een periode waarin aan veel bloemen een symbolische betekenis werd toegekend.

En hoewel de symbolische betekenis van veel bloemen tegenwoordig niet meer bij een breed publiek bekend is, is die van het vergeet-mij-nietje nog niet vergeten… it’s all in the name (hah).

Liefde is… ingewikkeld

Frederick Sandys, Love's Shadow, 1867, particuliere collectie.

Frederick Sandys, Love’s Shadow, 1867, particuliere collectie.

De vrouw op het schilderij bijt dus gefrustreerd in een bos vergeet-mij-nietjes, die ze vermoedelijk van haar geliefde heeft gekregen. Waarschijnlijk wil ze dus niets liever dan hem he-le-maal vergeten.

Ik vind het persoonlijk bijzonder knap van Sandys hoe hij de emotie van de vrouw overbrengt op het doek. Je voelt haar frustratie en woede, maar ook haar lichte twijfel, want eigenlijk is ze nog niet klaar om hem te vergeten.

De vrouw die model zat voor het schilderij, de actrice Mary Emma Jones, was trouwens ook de partner van de kunstenaar. Hij had ook een vrouw, maar dat huwelijk zou op Facebook waarschijnlijk de status ‘het is ingewikkeld’ gekregen hebben.

Hoewel hij nooit officieel van zijn vrouw scheidde, woonde hij samen met Mary Emma Jones en kregen ze samen negen kinderen. Zou de, toch wel wat complexe, relatie tussen Sandys en Jones de inspiratie geweest zijn voor dit schilderij?

Een gevoel van herkenbaarheid

Hoe dan ook, ik vind dat het schilderij een enorme kracht heeft. De heldere kleuren en herkenbare emoties op het gezicht van de vrouw, zorgen ervoor dat elke vrouw, die wel eens teleurgesteld is in de liefde, zich kan inleven in dit schilderij.

Een gebroken hart was voor jou misschien niet direct aanleiding om een bos bloemen op te eten, maar zorgde er waarschijnlijk wél voor dat je dat ene kleinood of die ene foto die je ooit van je geliefde kreeg kreeg niet meer kon zien.

Kortom: dit schilderij met de vergeet-mij-nietjes, is een schilderij om niet meer te vergeten.

Verwonder je ook over:

Jean-Honoré Fragonard, De Schommel, circa 1767, Wallace Collection

Jean-Honoré Fragonard, De Schommel, circa 1767, Wallace Collection

Wat zat er onder de rokken van een 18e-eeuwse vrouw?

Zoenen rond 1890: Bouguereau versus de tuberculosebestrijding

Waarom Elsa von Freytag-Loringhoven liever een bh van soepblikjes droeg