Deze 18e-eeuwse modetip wordt nog altijd opgevolgd door de Israëlische geheime dienst | curatorsofcuriosities
Welk kleermakersgeheim van deze achttiende-eeuwse galajapon komen we ook tegen in de spionnenjasjes van de Mossad?
Engageante, lood, loodklompje, Mossad, Victor Ostrovsky, japon, 18e eeuw
799
post-template-default,single,single-post,postid-799,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Japon, 1775-1785. Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Deze 18e-eeuwse modetip wordt nog altijd opgevolgd door de Israëlische geheime dienst

Je kunt je bijna geen onpraktischere spionnenoutfit voorstellen dan deze achttiende-eeuwse japon. Toch heeft deze robe à la française een opvallende overeenkomst met het geheimagentenpak van voormalig Mossad-agent Victor Ostrovsky.

Victor Ostrovsky

Victor Ostrovsky

Victor Ostrovsky

Victor Ostrovsky was in de jaren 1980 werkzaam als inlichtingenofficier voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst. In zijn memoires By way of deception (1992) doet hij uit de doeken hoe het er destijds in de wereld van de internationale spionage aan toe ging. Tussen de bloedstollende beschrijvingen van moorden en doodslagen door, deelt hij ook enkele stijltips voor aankomende spionnen.

Chique galajapon

Japon, 1775-1785, Museum De Lakenhal. Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Galajapon, 1775-1785, Museum De Lakenhal. Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Maar dat houden we nog even spannend. Deze japon uit de collectie van Museum De Lakenhal in Leiden is een zogenaamde grande parure, een chique galajapon die tijdens speciale gelegenheden aan het hof gedragen werd. Hij is gemaakt van prachtige crèmekleurige pekinzijde waarin een bloemmotief is gebrocheerd.

Engageante (Maurice Quentin de la Tour, La Marquise de Pompadour (detail), 1748-1755)

Engageante (Maurice Quentin de la Tour, La Marquise de Pompadour (detail), 1748-1755)

Wat er onder deze brede japon gezeten kan hebben, kun je in deze blog teruglezen. Voor nu richten we ons even op de mouwen, want daar zit het spionnengeheim. Aan de uiteinden zitten twee engageantes: brede geschulpte mouwstroken. Dames vonden het mooi als deze mouwstroken wijd afstonden. En om deze japon daarbij een beetje te helpen, werd er achter de stof een loodklompje verwerkt.

Fashion tips van de Mossad

Wat moet een geheim agent hiermee? Dat beschrijft Victor Ostrovsky wanneer hij uitleg geeft over het wapengebruik van inlichtingenofficieren.

Voor een geheim agent is het van belang dat je snel je wapen kunt trekken. Daarop werd door de officiers in training naarstig geoefend. Om hen te helpen, werd hen geleerd – jawel – wat loodjes in de voering van de voorpanden van hun jasjes te naaien. Hierdoor zwaait een jasje makkelijker open wanneer je naar het pistool onder je broekband reikt.

Complottheorie

Chanelpakjes, 1966. Fashion Institute of Technology.

Chanelpakjes, 1966. Fashion Institute of Technology.

Zou de Mossad dit echt afgekeken hebben van de 18e-eeuwse mode? Die kans is helaas klein. In de loop der tijd zijn er meer modes geweest waarin gewichtjes werden verwerkt. Bijvoorbeeld de tweedjasjes van Coco Chanel. Daarin zit aan de onderkant een metalen ketting verwerkt, die ervoor zorgt dat het jasje zijn pasvorm tijdens het dragen behoudt.

Maar kom je een man tegen (vrouwen kwamen volgens Ostrovsky nog niet in aanmerking om inlichtingenofficier te worden) met verdacht veel loodklompjes in zijn jasjes? Pas dan toch maar op dat er geen Mossadagent achter je aan zit…

Verwonder je ook over:

Louis XIV

Portret van Louis XIV door Hyacinthe Rigaud, 1701.

Schoenen maken de man?

Waarom Marie-Antoinette stopte met het dragen van roze

Curiosity of the Week: Een Italiaans pastelschilderij met verrassingen