Curiosity of the Week: Luisa Casati, een levend kunstwerk | curatorsofcuriosities
De Italiaanse markiezin Luisa Casati (1881-1957) is een van de meest geportretteerde vrouwen van de belle époque. Ze was glamoureus, rijk, droeg waanzinnig creaties en inspireerde kunstenaars als Man Ray, Kees van Dongen en Giovanni Boldini tot meesterwerken. Lees meer over deze fabelachtige vrouw.
824
post-template-default,single,single-post,postid-824,single-format-gallery,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Curiosity of the Week: Luisa Casati, een levend kunstwerk

 

De Italiaanse markiezin Luisa Casati (1881-1957) is een van de meest geportretteerde vrouwen van de belle époque. Ze was glamoureus, fabelachtig rijk, droeg waanzinnig creaties en inspireerde kunstenaars als Man Ray, Kees van Dongen en Giovanni Boldini tot meesterwerken.

Luisa Casati

Een beroemde uitspraak van Luisa Casati is dat ze ‘een levend kunstwerk wilde zijn’. Haar outfits waren dan ook uitbundig. Je kon haar op straat aantreffen, enkel gekleed in een bontjas en geflankeerd door haar twee cheeta’s, maar je kon haar net zo goed tegenkomen op een feestje, gekleed in een jurk gemaakt van lampen, die licht gaven dankzij een generator. Wat ze ook droeg, deze Italiaanse markiezin zorgde ervoor dat ze opviel.

Een levensgroot portret

Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati met een Windhond, 1908. Particuliere collectie.

Giovanni Boldini, Marchesa Luisa Casati met een Windhond, 1908. Particuliere collectie.

Luisa Casati gaf exorbitante feesten en was, totdat haar geld op raakte, het middelpunt van de Europese high society. Met haar levenslust, excentrieke kledingstijl en opvallende uiterlijk was ze de muze van veel kunstenaars uit die tijd. Zo maakte de Italiaanse kunstenaar Giovanni Boldini (1842-1931) een levensgroot portret van haar. Geflankeerd door haar windhond kijkt ze je uitdagend aan.

Een tijdloze modemuze

Het leven van deze excentrieke markiezin eindigde iets minder glamoureus dan het begon. Toen bleek dat ze een schuld van 25 miljoen dollar had opgebouwd met haar over-the-top levensstijl, moesten al haar villa’s, kunstwerken en bezittingen verkocht worden. De verarmde Luisa Casati verhuisde in de jaren 30 naar Londen, waar ze in 1957 stierf.

Maar ook na haar dood inspireert ze nog kunstenaars en ontwerpers. Zo lieten onder andere John Galliano, Alexander McQueen en Karl Lagerfeld zich door haar unieke stijl inspireren.

Wil je het indrukwekkende portret dat Bodini van Luisa Carsati maakte zelf zien? Van 8 maart tot en met 3 juni 2018 is het, samen met een aantal andere levensgrote portretten, te zien in de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Bron: anothermag.com / The Casati Archives

Lees ook:

Jean-Honoré Fragonard, De Schommel, circa 1767, Wallace Collection

Jean-Honoré Fragonard, De Schommel, circa 1767, Wallace Collection

Wat zat er onder de rokken van een 18e-eeuwse vrouw?

Curiosity of the Week: Ada Lovelace

Waarom Marie-Antoinette stopte met het dragen van roze