Curiosity of the Week: de (paas)haas van Dürer
Deze haas van Albrecht Dürer is zo realistisch dat je elk moment verwacht dat hij van het papier afspringt om zich aan zijn jaarlijkse taak te wijden: het verstoppen van de paaseieren.
962
post-template-default,single,single-post,postid-962,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Albrecht Dürer, jonge haas, 1502, Albertina, Wenen.

Curiosity of the Week: de (paas)haas van Dürer

Albrecht Dürer (1471 – 1528) was een echte alleskunner (iets waar wel meer mensen last van hadden in de renaissance). Dürer tekende, schilderde, maakte gravures en houtsnedes, was een kunsttheoreticus, meetkundige en humanist en had een gezonde dosis Wanderlust.

Deze renaissanceman groeide op in Neurenberg, Duitsland, maar reisde als volwassene heel Europa door. Zo bezocht hij Antwerpen, Brussel, Keulen, s’Hertogenbosch, Nijmegen, Aken en Venetië. En dit deed hij allemaal in een tijd dat vliegtuigen nog niet bestonden.

Een eigenwijze haas

Hans Hoffman, naar Albrecht Dürer, 16e eeuw.

Hans Hoffman, naar Albrecht Dürer, 16e eeuw.

De bovenstaande aquarel Feldhase maakte Dürer in 1502, na terugkomst van zijn eerste reis naar Italië. De precisie waarmee hij de haas heeft afgebeeld is ongelofelijk. Het dier kan bij wijze van spreken elk moment van het papier afspringen om zich aan zijn jaarlijkse taak te wijden: het verstoppen van de paaseieren.

Dürer was niet alleen uitzonderlijk goed in het realistisch afbeelden van deze haas, hij was ook een van de eerste kunstenaars die dat deed. In de tijd waarin hij leefde schilderden kunstenaars vaak portretten, religieuze voorstellingen of symbolische stillevens. Het was minder gebruikelijk dat een kunstenaar de tijd nam om iets alledaags als een dier vast te leggen. Toch zeker niet zonder dat hier een allegorische betekenis aan vast hing.

Beter goed gejat…

Ottmar Hörl, Dürer-Hase, 2014, Albertina, Wenen.

Ottmar Hörl, Dürer-Hase, 2014, Albertina, Wenen.

Met zijn Feldhase inspireerde Dürer veel tijdgenoten tot het maken van soortgelijke afbeeldingen. Onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’, maakte Hans Hoffman (1530 – 1591/1592) bijvoorbeeld een aquarel van een haas, die erg op die van Dürer lijkt.

Het werk van Hoffman leek zelfs zo sterk op dat van Dürer, dat het regelmatig verkocht werd als werk van Dürer zelf.

En ook nu inspireert de haas van Dürer nog kunstenaars. Zo maakte de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl (1950) in 2014 voor het Albertina Museum in Wenen een gigantische Dürer-haas voor op hun dak. Wil jij er ook eentje? Een kleiner model van de haas van Ottmar Hörl koop je hier. Leuk voor op de paastafel van volgend jaar.

Verwonder je ook over:

Portret Isabella d'Este door Titiaan

Titiaan, ‘Isabella d’Este’, c. 1534-1536
Kunsthistorisches Museum Wien

Isabella d’Este: photoshoppen in de renaissance

Paaseieren gezocht? Probeer deze musea eens

Wat zat er onder de rokken van een 18e-eeuwse vrouw?