Curiosity of the Week: de kanobank van Eileen Gray
De Pirogue Chaise Longue van Eileen Gray (1878-1976) is een van mijn favoriete meubelstukken uit de 20e eeuw. Lees meer over dit iconische meubelstuk waarmee ze vorm van een chaise longue in een totaal nieuw perspectief plaatste.
1032
post-template-default,single,single-post,postid-1032,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Eileen Gray, Pirogue Chaise Longue, 1919-20, Virginia Museum of Fine Arts, Virginia.

De kanobank van Eileen Gray

De Pirogue Chaise Longue, of zoals ik hem noem de kanobank, van de Ierse ontwerpster Eileen Gray (1878-1976) is een van mijn favoriete meubelstukken uit de 20e eeuw. De manier waarop Eileen Gray de traditionele vorm van een chaise longue hier heruitgevonden heeft vind ik ontzettend inspirerend.

Eileen Gray, circa 1910.

Eileen Gray, circa 1910.

Want laten we eerlijk zijn, dat een stoel er al eeuwen als een stoel uitziet (4 poten en een rugleuning), betekent niet per se dat dit ook de meest optimale vorm is. Een goede designer is, als je het mij vraagt, in staat om vanuit een heel nieuw perspectief naar een object te kijken en ons leven op die manier te verrijken met verrassende en unieke objecten die ons bestaan niet alleen interessanter, maar ook comfortabeler maken.

En precies om die reden is het soms beter als een chaise longue niet op een chaise longue lijkt, maar op een kano.

Een zilveren kano

Eileen Gray begreep dat maar al te goed. In 1919-20 ontwierp ze daarom voor de Franse Madame Mathieu Lévy (een modeontwerpster, beter bekend onder de naam Suzanne Talbot) een chaise longue die geïnspireerd was op de vorm van Polynesische en Micronesische kano’s. In het Frans heten deze kano’s pirogues, vandaar de naam Pirogue Chaise Longue.

In deze kanobank komen de liefde van Eileen Gray voor lakwerk en luxe materialen harmonieus samen. De buitenkant is gelakt en de binnenkant verzilverd, wat samen met de fluwelen bekleding voor een prachtig contrast in kleur en textuur zorgt.

In het Virginia Museum of Fine Arts staat nu een chaise longue die heel erg lijkt op de chaise longue die Eileen Gray ontwierp voor Madame Lévy. Persoonlijk krijg ik bij het zien van de foto’s direct zin om weg te zakken in deze kanobank. Wat jij?

Bron: Virginia Museum of Fine Arts

Verwonder je ook over:

Moustache Cup, foto: Toronto Antiques on King

Moustache Cup, foto: Toronto Antiques on King

Binnenkijken in een modernistisch droomhuis

Curiosity of the week: Moustache cup

Yves Klein: Feeling Blue