Curiosity of the Week: de 19e-eeuwse leesstoel
Echt ontspannen doe je met een boek. Ten minste, totdat je armen zwaar beginnen aan te voelen. Want tjsa, zo’n boek is toch wel zwaar. De oplossing? Een 19e-eeuwse leesstoel die van alle (en dan bedoel ik echt alle) gemakken voorzien is. Lees meer.
1141
post-template-default,single,single-post,postid-1141,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
19e eeuwse reading chair leesstoel

Curiosity of the Week: de 19e-eeuwse leesstoel

Echt ontspannen doe je met een boek. Tenminste, tot op het moment dat je armen zwaar beginnen aan te voelen. Want tjsa, zo’n boek is toch wel zwaar.

Een leesstoel, 19e eeuw, Rusland.

Een leesstoel, 19e eeuw, Rusland.

Maar geen zorgen, je bent niet de enige die last heeft van het vermoeide-leesarm-syndroom. En omdat ze in de 19e eeuw heel goed waren in het bedenken van praktische oplossingen, zoals de moustache cup wel bewijst, vonden ze ook daar een oplossing voor: de leesstoel.

Mahoniehouten leesstoel, 19e eeuw, Engeland.

Mahoniehouten leesstoel, 19e eeuw, Engeland.

Van alle gemakken voorzien

Zelf zag ik een paar weken geleden voor het eerst een leesstoel in het wild tijdens een bezoek aan Chateau de Chantilly in Chantilly, Frankrijk (vergeet niet om iets met slagroom te eten als je er bent). Tot die tijd had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Maar ze zijn briljant en ik zou er dolgraag eentje willen.

Zo bestaan er onder andere leesstoelen met baldakijnen, leesstoelen die lijken op tandartsstoelen en leesstoelen met een elegante lessenaar om je boek op te leggen. Kortom: hoe je interieur er ook uitziet, er is vast en zeker een leesstoel te vinden die er naadloos in opgaat.

Waarschijnlijk bestonden er voor de 19e eeuw ook al wel leesstoelen (tot de uitvinding van de radio was lezen immers dé vorm van vermaak), maar ik heb daar nog geen goede voorbeelden van gevonden. In elk geval geen stoel die er comfortabel genoeg uitzag om er een hele middag in te willen zitten. Ken jij er eentje? Laat het me zeker weten!

Leesstoel, 19e eeuw, Engeland.

Leesstoel, 19e eeuw, Engeland.

Verwonder je ook over:

Over alchemisten die er maar een zooitje van maken

Manet, wat doet die naakte vrouw daar?

Curiosity of the week: Moustache cup