Binnenkijken in een modernistisch droomhuis | curatorsofcuriosities
In de heuvels van Roquebrune-Cap-Martin ligt de eerste villa die Eileen Gray ooit ontwierp. En ze was niet alleen een bijzonder fantasierijke designer, ze was ook een verdomd goede architect. Benieuwd hoe ze haar droomhuis vormgaf? Kijk samen met ons binnen in villa E-1027.
1184
post-template-default,single,single-post,postid-1184,single-format-gallery,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Binnenkijken in een modernistisch droomhuis

Een smal paadje, verstopt tussen dichte begroeiing, geeft toegang tot de eerste villa die Eileen Gray ooit ontwierp. Zodra ik de villa in het oog kreeg werd ik even stil. De prachtige locatie, de uitnodigende hangmat op het terras, de vrolijke lichtkoepel en het stralende wit dat zo elegant afsteekt tegen het groen van de planten en het blauw van de zee. Deze villa werd duidelijk met heel veel liefde ontworpen.

Eileen Gray was niet alleen een bijzonder fantasierijke designer, ze was ook nog eens een verdomd goede architect. En verscholen tussen de heuvels van Roquebrune-Cap-Martin bouwde ze samen met haar geliefde, de Roemeense architect Jean Badovici, een modernistisch droomhuis.

Villa E-1027

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

De villa kreeg de naam E-1027. De E staat voor Eileen. De 10 verwijst naar de tiende letter in het alfabet, de J van Jean. De 2 verwijst naar de B van Badovici en de 7 naar de G van Gray. De combinatie van letters en cijfers klinkt misschien wat zakelijk, maar is dus eigenlijk een speelse verwijzing naar hun romance.

Wat deze villa zo buitengewoon maakt, is het feit dat hij qua oppervlakte eigenlijk niet zo groot is. Er moest dus slim omgegaan worden met de ruimte. Jean Badovici wilde een huis waar gefeest kon worden, een huis waar zijn vrienden op bezoek konden komen, maar waar hij zich ook kon terugtrekken. Hij wilde lichte, open ruimtes waar je toch voldoende privacy had. Niet eenvoudig, maar het was een uitdaging die Eileen Gray met veel plezier aannam.

Een huis vol verrassingen

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

De villa werd ontworpen én ingericht door Eileen Gray. Ze hield overal rekening mee en ontwierp multifunctionele meubels. Bij binnenkomst kan je je hoofddeksel achterlaten op de ingenieuze hoedenplank die in een inham in de muur verwerkt zit. Vervolgens stap je een open ruime binnen met een uitnodigende leren loungebank. Ga je zitten of laat je je verleiden door de bar? De bar bestaat uit een eenvoudig plankje dat uitgeklapt wordt in de deuropening, de flessen drank zijn verborgen in een kast boven de deur. Aan de andere kant van de bar stond het personeel, dat vandaar direct toegang had tot de keuken.

Om te ontbijten was er voor Jean een klein tafeltje dat hij over zijn bed kon schuiven. Maar er staat buiten ook een royale eettafel onder een overkapping. Een tafel gemaakt voor warme zomeravonden, flessen wijn en onvergetelijke gesprekken.

Lopend door het huis ontdek je keer op keer weer nieuwe verrassingen. Slimme opbergruimes die verstopt zitten in de muur. Spiegels die in donkerdere ruimtes voor meer licht zorgen. Elektriciteitsdraden die deel zijn geworden van de vormgeving… De vindingrijkheid van Eileen Gray is eigenlijk niet in woorden te vangen. Je moet het gewoon met eigen ogen gaan zien.

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

Villa E-1027. Foto: Benoit Vermeeren.

Laat je verbazen

Je kan een rondleiding boeken door dit modernistische droomhuis van Jean Badovici en Eileen Gray via de website capmoderne.com. De rondleiding is in principe in het Frans, maar de gids zou ook Engels moeten spreken.

De villa heeft heel lang leeg gestaan, maar nu is men druk bezig om villa E-1027 weer in haar oude glorie te herstellen (het afwateringssysteem werkte niet optimaal, dus er was wat waterschade). Je kan dus misschien nog niet in alle ruimtes, maar geloof me, dat wat je mag zien zal de moeite al meer dan waard zijn.

Verwonder je ook over:

Installation view: David Hammons Yves Klein / Yves Klein David Hammons, 2014. Aspen Art Museum, Colorado.

Installation view: David Hammons Yves Klein / Yves Klein David Hammons, 2014. Aspen Art Museum, Colorado.

Curiosity of the Week: de kanobank van Eileen Gray

Yves Klein: Feeling Blue

Curiosity of the week: Moustache cup

Foto’s: Benoit Vermeeren.