Over Paul Cézanne, het postimpressionisme en een berg | curatorsofcuriosities
Cézanne schilderde de Mont Sainte-Victoire meer dan 60 keer en toch vervelen de schilderijen die hij van deze berg maakte nooit. Waarom fascineerde deze berg hem zo en wat heeft dit te maken met het postimpressionisme? Lees het hier.
518
post-template-default,single,single-post,postid-518,single-format-gallery,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Over Paul Cézanne, het postimpressionisme en een berg

De Franse kunstenaar Paul Cézanne (1839-1906) was niet alleen een belangrijke grondlegger van het postimpressionisme (samen met Van Gogh, Gaugain en Seurat), hij was ook gefascineerd door de berg Mont Sainte-Victoire. Deze berg in de Aix-en-Provence werd door Cézanne meer dan 60 keer vastgelegd en toch vervelen de schilderijen die hij van deze berg maakte nooit.

Het begin van het postimpressionisme

Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872, Musée Marmottan Monet.

Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872, Musée Marmottan Monet.

Hoewel Cézanne zich aan het begin van zijn carrière laat inspireren door de impressionisten, zoals Claude Monet, wendt hij zich al snel van deze kunststroming af. Hij heeft het gevoel dat kunst meer moet zijn dan licht en kleur.

Op zoek naar een nieuwe, postimpressionistische stijl keert hij in de jaren 80 van de 19e eeuw terug naar de zijn geboorteplaats in de Aixe-en-Provence, waar zijn vader een atelier voor hem heeft gebouwd. Hier schildert hij, geïnspireerd door zijn omgeving, de Mont Sainte-Victoire meer dan 60 keer.

Hij analyseert de vormen van de natuur en probeert de essentie hiervan vast te leggen. De schilderijen van Cézanne zijn geen spontane impressie van het alledaagse leven zoals het werk van de impressionisten. Hij wil juist een gevoel van substantie en eeuwigheid oproepen met zijn werk en elk schilderij is een minutieuze studie van vorm, kleur en lijn.

Een levenslange fascinatie voor vorm en structuur

Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire, 1906, privé-collectie.

Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire, 1906, privé-collectie.

De vele schilderijen die Cézanne maakte van Monte Sainte-Victoire getuigen op fascinerende wijze van zijn zoektocht naar een nieuwe stijl. De eerste schilderijen die hij maakt zijn nog een vrij natuurgetrouwe weergave van het landschap, maar zijn latere werk is veel abstracter en het landschap is gereduceerd tot kleurvlakken.

Of je de filosofie achter de schilderijen van Cézanne nu kent of niet, ze hebben een hypnotiserende kracht. Ze zijn rijk aan kleur en stimuleren je om elke keer opnieuw met frisse verwondering naar je omgeving te kijken. Wil je zelf het werk van Cézanne van dichtbij bekijken? In Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kun je nu een van zijn landschapsschilderijen bewonderen.

 

 

Verwonder je ook over:

Portret Isabella d'Este door Titiaan

Titiaan, ‘Isabella d’Este’, c. 1534-1536
Kunsthistorisches Museum Wien

Over Mondriaan en: ‘Dat kan mijn zoontje van 3 ook!’

Isabella d’Este: photoshoppen in de renaissance

Voor wie was het oor van Vincent van Gogh?