Ode aan de leren jas | curatorsofcuriosities
Hét kledingstuk dat de mode zich nooit helemaal voor zich heeft kunnen winnen...
leren jas, mannenmode, mode, vrouwenmode
1369
post-template-default,single,single-post,postid-1369,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ode aan de leren jas

Na lang beraad ben ik er eindelijk uit welk kledingstuk de mode heeft gewonnen. De leren jas. Dit is waarom.

Alle kleding waar mannen zich stoer in voelen wordt mode, en belandt dan op gegeven moment ook in dameskledingrekken, want vrouwen willen ook stoer zijn. Maar zodra vrouwen zo’n kledingstuk dragen, willen mannen het nooit meer aan, want dan is het verwijfd.

Herenkostuum, 1770-80, MFA Boston

Exhibit A: de hoge hak. In de zeventiende eeuw nog de coolemannenschoen par excellence, die kracht en mannelijkheid en status uitstraalde. Getuige bijvoorbeeld de portretten van Lodewijk XIV, en vele andere staatshoofden en hooggeleerde heren. Maar nadat vrouwen ermee aan de haal gingen, kwam hij nooit meer helemaal terug in de mannenkledingkast.

Exhibit B: roze. Gedistingeerde mannen liepen in de achttiende eeuw nog trots als een pauw rond in hun roze maatpakken. Met gouddraad en bloemetjesborduursel. Ooit was roze ook de perfecte kleur voor jongensbabykleertjes – want de zachte variant van rood; de kleur van soldatenjassen, vuur en mannelijke daadkracht. Dat kunnen we ons nu niet eens meer indenken.

Modes die vrouwen van ze afpakken, hoeven mannen dus vaak niet meer. Tenzij er geen praktisch alternatief is, zoals met de broek. Inmiddels zijn de eerste volgetatoeerde rebellen van weleer ook al gevonden, die spijt hebben van hun lichaamsversieringen omdat het gemiddelde yogameisje nu ook onder de plakplaatjes zit. We moeten maar afwachten waar dat heen gaat.

Amerikaanse advertentie voor leren 'bomber jacket'

Amerikaanse advertentie voor leren ‘bomber jacket’

Maar terug naar de leren jas. Ooit bedoeld om piloten warm te houden, verscheen hij al gauw op de ruggen van motormannen. Van motormannen kwam hij terecht op het grote scherm, waar hij bijvoorbeeld werd gedragen door Marlon Brando-als-motorbendeleider in The Wild One (1953). En toen wilde iedereen ineens een leren jas.

Marlon Brando in ‘The Wild One’ (1953)

Want als Hollywood ergens mee aan de haal gaat, dan doet de massa dat ook, en meestal kan de rest van de wereld naar een nieuwe statement outfit zoeken. Dat had de leren jas ook zomaar kunnen overkomen, dat hij door een stelletje acteurs ineens van al zijn waardigheid gestript raakte. Maar nee. Al renden alle wannabe-gangsters en jongens die stoerder wilden lijken dan ze waren in colonnes naar de lerenjassenwinkel, de leren jas bleef toch ook het symbool van de echt stoere man.

De leren jas kwam, zag en overwon. Hij belandde zelfs in damesboutiques, op catwalks tussen de couturejaponnen, in de handen van feministen die hem inzetten voor de vrouwenemancipatie. Maar de motormuizen, maffiosi, punkers, cowboys, outlaws en rebellen trokken zich er niks van aan gaven hun leren jassen lekker niet op. En de leren jas bleef net een beetje meer van hen, dan van de rest van de wereld.

Om deze prestatie roep ik de leren jas uit tot winnaar van de mode. Hét kledingstuk dat sterker was dan het systeem.

Verwonder je ook over:

Jean-Honoré Fragonard, De Schommel, circa 1767, Wallace Collection

Jean-Honoré Fragonard, De Schommel, circa 1767, Wallace Collection

Wat zat er onder de rokken van een 18e-eeuwse vrouw?

Schoenen maken de man?

Waarom Elsa von Freytag-Loringhoven liever een bh van soepblikjes droeg