Manet, wat doet die naakte vrouw daar?
Het schilderij Le Déjeuner sur l’herbe van Edouard Manet (1832 - 1883) is een van de meest ongemakkelijke afbeeldingen van een picknick die ik me kan voorstellen. Waarom heeft die vrouw geen kleren aan?
933
post-template-default,single,single-post,postid-933,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Edouard Manet, Le Déjeuner sur l’herbe, 1863.

Manet, wat doet die naakte vrouw daar?

Het schilderij Le Déjeuner sur l’herbe van Edouard Manet (1832 – 1883) is een van de meest ongemakkelijke afbeeldingen van een picknick die ik me kan voorstellen. De twee mannen op het schilderij hebben vast de tijd van hun leven, maar voor hun twee vrouwelijke metgezellen is het een ander verhaal. Ik hoef maar naar de voorste vrouw te kijken en ik voel het gras al tussen mijn billen kriebelen. En dan hebben we het nog niet eens over de mieren gehad….

Maar goed, alle kriebelige gedachten terzijde, roept dit wonderlijke schilderij heel veel vragen op. En ik waarschuw je nu alvast, duidelijke antwoorden zijn er niet.

Een picknick in het park

Edouard Manet, zelfportret met schilderspalet, 1879.

Edouard Manet, zelfportret met schilderspalet, 1879.

Manet schilderde Le Déjeuner sur l’herbe in 1863 (een paar jaar voor Courbet’s schokkende l’Origine du monde) en niemand weet eigenlijk wat er nu precies afgebeeld is. Waarom zijn de mannen zo overdressed? Of zijn het de vrouwen die underdressed zijn?

Wat we wel weten is dat het schilderij in die tijd als zeer schandalig werd ervaren. Naakte vrouwen afbeelden (die vermoedelijk courtisanes waren), dat deed je gewoon niet. Naakt was wel geaccepteerd in een mythische, bijbels of allegorische context. Maar gewoon zo, naakt in het gras, dat was onvoorstelbaar.

Tijd om te speculeren

Het feit dat de groep mensen in Le Déjeuner sur l’herbe zo’n onwaarschijnlijke combinatie vormt maakt het nu net zo’n interessant schilderij om naar te kijken. Je kan niet anders dan je afvragen wat daar precies aan de hand is. En er vervolgens eens lustig op los te speculeren.

Hadden die twee vrouwen het toevallig extreem warm of beseft de vrouw vooraan misschien niet dat ze geen kleren aanheeft? Zou het zijn zoals in het verhaal De nieuwe kleren van de keizer? En doen de mannen gewoon heel beleefd alsof die vrouw inderdaad de mooiste jurk aanheeft die ze ooit gezien hebben? Of heeft er net een zekere sportieve activiteit plaatsgevonden en hebben die twee mannen zich daarna weer snel aangekleed om over politiek te kunnen praten?

Wie weet. De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat zorgt er nou net voor dat iedereen altijd even halt houdt voor dit opvallende werk van Manet. Wil je dit schilderij zelf eens zien? Het is te bewonderen in het Musée d’Orsay in Parijs.

Verwonder je ook over:

Kahve Keyfi, 1e helft 18e eeuw, Pera Museum Istanbul

Kahve Keyfi, 1e helft 18e eeuw, Pera Museum Istanbul

Over alchemisten die er maar een zooitje van maken

Koffie met een tulband?

Wat zat er onder de rokken van een 18e-eeuwse vrouw?